Sfaturi inainte de a cumpara o masina

Inainte sa cumperi o masina, fie ea noua sau la mana a doua este bine sa tii cont de cateva lucruri altfel ajungi sa iti cumperi o rabla in care bagi mai multi bani in reparatii decat ai dat in realitate pe ea. Ajungi sa investesti banii de vacanta, economiile familiei si banii copiilor pentru facultate. Inainte de a cauta o masina, indiferent daca iti place un anumit model este bine sa faci cateva lucruri inainte:

1. Asculta de sfaturile prietenilor. Ei nu iti vor spune ce masini sa cumperi ci ce anume sa NU cumperi. Spre exemplu sfatul pe care l-am primit eu a fost "fara F-uri", adica fara Fiat, Ferrari, Ford, Frenault, Fpeugeot, Fcitroen, Fdacia sau alte tipuri de F. Doi mi-au spus asta dar nu am ascultat de ei, mi-am luat un F si inca ma gandesc oare cum o scot din service.

2. Cauta pe forumuri posibile probleme ale masinii pe care doresti sa o cumperi. Utilizatorii forumurilor iti vor spune cu ce problema s-au intalnit cel mai frecvent cu masina respectiva. Spre exemplu vei afla ca Fordurile cu motor TDCi au o problema cu injectoarele si cu pompele de injectie. Volkswagen are o problema cu debitmetrele de aer, Dacia are si ea problema cu sistemul de injectie si asa mai departe. Asa te poti pregati sufleteste inainte sa te intalnesti efectiv cu problema respectiva. Spre exemplu un debitmetru de aer este net mai ieftin decat 4 injectoare si o pompa de injectie.

3. Daca ai un prieten mecanic, e bine sa il iei cu tine. El a vazut multe masini la viata lui si poate vedea eventualele modificari estetice de ultima ora la masina, poate vedea problemele la motor sau simte pedalele mai bine decat orice sofer. Nu poti intrece un mecanic la asta, el se urca in spatele a zeci de modele de autoturisme.

4. Daca vrei sa ii faci un test e bine sa te asiguri dinainte ca ai niste banuti in buzunar si o programare la reprezentanta oficiala a marcii respective. E bine sa iti duci masina la ei inainte sa o cumperi, sa o testeze cei care produc si vand marca. Nu o du la orice service pe care scrie diagnoza auto. Cei de la service au un program cam universal si cam atat. Oamenii de la reprezentanta lucreaza cu softul original care poate citi calculatorul de bord al masinii tale mult mai bine si iti poate dezvalui viciile ascunse prin diverse piese schimbate.

5. In legatura cu numarul de kilometrii ai unei masini nu prea trebuie sa iti faci griji. Cam toate sunt garantate cel putin 600.000 km (motoarele). Pregateste-te sa schimbi sistemul de distributie si pompa de apa. Sunt primele lucruri pe care le schimbi imediat ce o cumperi.

Aceste 5 sfaturi sunt reale, in rest sunt povesti. Tabla rugineste si se schimba, bucsele se duc si ele. Filtrele si uleiul il poti schimba singur daca inveti cum si nu iti e frica de putina murdarie. De stricat se strica toate. Depinde de modul cum conduci, cat de des ocolesti gropile sau cat de zgarcit esti cand vine vorba de calitatea unor piese de schimb. Iar pentru piesele de schimb: niciodata chinezesti sau turcesti. Se vor schimba de doua ori mai repede decat cele cu origini europene si vor ajunge sa coste de doua ori mai mult.

Spor la cumparaturi!

5 comentarii:

  1. "sa ti cont " - sa tii* "sfatul care l-am primit" - pe care* - mai departe n-am mai citit, pentru ca evident, nu este un scris de calitate

    RăspundețiȘtergere
  2. Bune sfaturile..mare atentie la cumpararea unei masini SH, multi tepari si oameni pusi pe inselat :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru a incerca sa fim cu mult mai in siguranta la cumpararea unei masini SH, eu sunt de parere ca este mai ok sa fie luata masina direct din tarile straine, Germania, Elvetia etc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Super recomandarile, foarte bun articolul.

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!