Controverse, dezbateri, pareri

Ultima vreme am tot citit o gramada de comentarii, pareri pro sau contra, lupte administrative si diverse lupte "interetnice" cu privire la montarea placutelor biligve, trilingve si asa mai departe.

Nu pot sa imi dau seama de ce sunt atat de multe persoane impotriva acestor practici si a placutelor bilingve instalate prin orase sau la marginea oraselor, pentru semnalizarea obiecitivelor turistice sau a locurilor numai bune de vizitat.

Poate ca multi au ales sa spuna ca sa invete maghiarii limba romana sau alte asemenea lozinci dar nu stiu daca ei vad dincolo de acest lucru. Poate ca aceste placute in doua limbi-romana si maghiara- in unele zone nu este neaparat pentru localnici ci au si un scop turistic.

Din punct de vedere istoric, Transilvania face parte din corpul Romaniei abia din 1918, pana atunci fiind parte din imperiul Austro-Ungar. Acest lucru face ca foarte multe familii de maghiari din aceasta regiune sa aibe rude in Ungaria, rude care nu au trait sau invatat limba romana si care ar dori poate sa vina sa-si viziteze familia ramasa aici. Pentru aceste persoane le-ar fi greu sa vina fara un gps si mai ales fara o harta tradusa cum trebuie. Venindu-le in ajutor cu placutele bilinve nu facem decat un bine. Pentru ca nu mai traim in evul mediu in care cei care veneau o faceau penru jaf si viol, acum acestia vin sa viziteze, sa cheltuiasca bani, sa isi revada poate rude de care au auzit sau vazut doar in albumele foto vechi.

Tot din acest punct de vedere, cel istoric, sunt foarte multi maghiari care ar dori sa vada foarte multe locuri, castele, conace, domenii construite de nobilii lor pe vremuri. Sa isi cunoasca si partea asta de istorie avand in vedere ca se afla doar la un pas de noi si nu le este greu sa se suie in masina si sa conduca pana aici.

Eu personal nu am nimic cu aceste placute, pot fi nu doar bilingve ci si trilingve, sa adaugam si limba engleza, limba internationala a 75% din turistii zilei de azi. Sa ii ajutam sa ne descopere tara, sa revina si sa cheltuiasca bani la noi. Sa simtim ca suntem si noi pe harta turistica a Europei.

Bineinteles putem fi impotriva acestor lucruri penru ca suntem sovini, xenofobi si le dam ungurilor prea multa putere asupra noastra! Nuuu. Sa nu uitam ca traim intr-o Europa multiculturala, in care granitele nu mai conteaza si in care putem in continuare circula liberi.

5 comentarii:

  1. Nu ar fi un lucru rau sa le montam atata timp cat sunt respectate valorile noastre ca si popor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur pentru mentalitatea deschisa de care ai dat dovada in acest subiect. Nu mai suntem in al-2 lea razboi sa ne batem cine unde are granita.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte tare articolul, ai materiale foarte misto pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nici eu nu am nimic impotriva, dar, ganditi-va la copiii din gheorgheni de exemplu. au o singura sansa de a merge la facultate, la una in care se preda in limba maghiara. Altfel raman la parinti sa-i ajute la gospodarie. In rest sa fie sanatosi.

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!